Als recruiter en werkgever kan ik je zeggen dat ik kijk naar het gedrag op social media van een sollicitant, wanneer deze sollicitant zich aanmeld voor een openstaande functie. En geloof me ik ben niet de enige recruiter die dit doet! Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 8 op de 10 recruiters, social media gebruikt om kandidaten te evalueren. Een groot deel van deze recruiters heroverweegt of wijst sollicitanten af, op basis van zijn/haar gedrag op social media.
Ik zie maar al te vaak dat het beeld wat sollicitanten scheppen tijdens een sollicitatiegesprek, TOTAAL NIET overeenkomt met het beeld van de sollicitant op bijvoorbeeld Facebook. Tijdens een gesprek is de sollicitant vaak nog net geen engel (alleen de vleugels ontbreken) in zijn/haar overkomen, maar dan kijk je op zijn/haar Facebook page en dan zie je de persoon voor wie hij/zij echt is. Althans, het beeld dat deze sollicitant aan de wereld wil laten zien. Soms krijg ik het gevoel dat veel sollicitanten een persoonlijkheidsstoornis hebben die ze in staat stelt te switchen van persoonlijkheid. En vrijwel altijd komt tijdens een sollicicatiegesprek de persoonlijkheid naar buiten die zich heb beste kan gedragen en het meest op een engel lijkt.
Social media is een zeer handige tool bij het vinden van een nieuwe baan, maar het kan jouw kans op een nieuwe baan ook direct vernietigen. Het correct gebruiken van social media is dus erg belangrijk. Hieronder geef ik je aan welke 6 dingen moet je sowieso moet vermijden op social media.
1. Total-loss opnames
In het weekend, tijdens je dronken bui was het heel erg “leuk en grappig” om die woelige foto`s van jou en je vrienden op Facebook te plaatsen. Maar als je deze deelt met je vrienden, dan loop je het risico dat jouw toekomstige baas deze ook te zien krijgt. Ook die video’s van jou, half bewusteloos van die Red Label of lopend in je lingerie in het centrum van Amsterdam, vergroten jouw kansen op een nieuwe baan niet.
2. F%@## K#@@%%zak
Je mag zo netjes en beleefd doen als je wilt tijdens het sollicitatiegesprek, maar als je social media account alleen maar gevuld is met gevloek en gescheld, dan speel je poppenkast voor niemand. Met zulke berichten op je tijdlijn word je waarschijnlijk niet eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
3. “Hij is een ……….”!!!!
Iedereen heeft die collega of leidinggevende die je helemaal gek maakt en het liefst achter het behang wilt plakken. Het is dan erg verleidelijk om je hart te luchten op social media. DON`T DO IT! Als jouw potentiële nieuwe werkgever dat leest, denkt hij: als ik hem aanneem, praat hij straks ook zo over mij. Dat kan een reden zijn om jou niet die nieuwe baan te geven.
4. Ganja Farmer
Als je graag wiet rookt in je vrije tijd, xtc-pillen slikt op feestjes of een nudist bent, kun je dit beter voor jezelf houden. Door foto’s, berichtjes of filmpjes hiervan op je social media account te plaatsen, verklein je de kans op een nieuwe baan.
5. Misgebruik
maken van de vrijheid van meningsuiting In Nederland geniet je gelukkig van de vrijheid van meningsuiting, maar dat betekend niet dat je jouw social media account moet gebruiken om extreme of racistische berichten te delen. Dit kan (vrijwel zeker) jouw kans op een nieuwe baan verkleinen. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar wees je ervan bewust dat iedereen het kan lezen als je die plaatst op bijvoorbeeld Facebook.
6. Oversharing
Last but not least! Dit zie ik heel erg vaak, te vaak zelf: mensen die zogenaamd ‘ziek’ hebben gemeld en selfies posten van hun trip in het binnenland. Of mensen die opscheppen over het feit dat zij weer eens te laat zijn voor het werk. Voor recruiters en werkgevers is dit onacceptabel, want als je het bij jouw huidige werkgever doet, zal je het waarschijnlijk ook bij je nieuwe werkgever doen. Als jij jezelf ziek meldt, terwijl je niet echt ziek bent, deel dit dan dus niet met de hele wereld.
Tip: voordat je gaat solliciteren, check nog even je accounts op social media. Als een of meerdere van de bovenstaande dingen op je social media accounts staat, pas het dan snel aan. Het kan het verschil zijn tussen wel, of juist geen nieuwe baan.